Lulboompop als creatief platform voor Megen en omgeving.

“The next big thing” dat is de naam van de WhatsApp groep waarin inmiddels vele enthousiastelingen zijn of haar creativiteit kunnen delen. Het festival Lulboompop zal dit jaar wederom worden georganiseerd door een groep vrijwilligers. Voorheen werd dit alleen door carnavalsvereniging Kwoaje Keie in samenwerking met Terras Effe Zitte georganiseerd. Door het stoppen van Terras Effe Zitte hebben de Kwoaje Keie samenwerking gezocht met iedereen die maar een steentje wil bijdragen aan het festival. Er is een stichting opgericht met als idee een creatief platform voor allerlei activiteiten binnen of buiten Megen. De naam van de stichting is dan ook: Creatief Leefbaar Megen.HOEZO LULBOOMPOP?! 

 

In 1937 trouwde Prinses Juliana (onze latere koningin) met Prins Bernhard. Ter gelegenheid daarvan is in het stadje Megen een koningslinde geplaatst op een markante plek, net aan de buitenkant van de historische kern.

Deze JB (Juliana-Bernhard)-boom staat vanaf die tijd daar onafgebroken te pronken, midden op een grasveldje, dat op dijkhoogte gelegen is. De uiterwaarden van de nabij gelegen Maas liggen als het ware aan de voet van de boom onderdanig hun schoonheid uit te stralen. Door de jaren heen is het een ontmoetingsplek geworden voor jong en oud. Gezeten op het bankje vlakbij de boom hebben al vele Megenaren genoten van het uitzicht en natuurlijk een praatje gemaakt. Ook vele, passerende fietsers hebben er even halt gehouden. Megens beroemdste boom, met zijn bankje ervoor, is in 1984 de inspiratiebron geweest voor een liedje met de welluidende naam: ‘t Bènkske van MegenDe volgende passage uit het refrein spreekt voor zich: ’t Bènkske van Megen, doar wordt wa geluld. ’t Bènkske van Megen, unnen bòm op unnen bult.

 

Heel vroeger lag er beneden aan de overkant van de provinciale weg (de Noord-Zuid) een zogenaamde “lulhof”, in de volksmond de benaming voor een volkstuintjescomplex. Deze naamgeving is ontstaan in de oorlogsjaren, omdat daar veel gebuurt en gebabbeld werd.

Echter, gaandeweg de tijd is het “lullen” als het ware verplaatst naar de plek waar tot op de dag van vandaag de JB-boom staat ofwel de lulboomZie daar de verklaring voor de naam van het popfestival, dat rond de boom jaarlijks gehouden wordt.

De Megense heemkundekring heeft het plan opgevat om binnen afzienbare tijd twee oude kanonnen op het grasveld bij de boom te plaatsen. Deze vormen dan voortaan een blijvende herinnering aan het feit, dat Megen ooit een echt vestingstadje was.

Daarover zal ter plekke nog lang geluld worden....


Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn dan ook van mening dat we het beste zelf voor de leefbaarheid in de dorpen/kernen kunnen zorgen. De eerste stappen zijn inmiddels gezet met deze mix van leeftijden, ideeën en culturen, maar we zoeken zeker nog extra vrijwilligers die zich bij dit bonte gezelschap willen aansluiten en zo een basis te maken voor nog vele jaren Lulboompop. Heb je interesse? Stuur ons dan een mailtje! lulboompop@gmail.com

Opbrengsten

De opbrengsten van Lulboompop worden elk jaar opnieuw in het festival gestoken. Zo wil de organisatie elk jaar wat toevoegen aan het festival. Wil jij graag je steentje bijdragen aan dit festival? Neem dan contact met ons op via de mail. lulboompop@gmail.com